fredag 20 februari 2009

Den står som spön i backen


I gamla läskbackar på loppisar kan man komma över bortglömda och till förintelsens rand marginaliserade plattor. En del är med rätta glömda, vissa visar sig vara juveler som fallit igenom populärkulturens grovmaskiga nät. En av dessa, "My father was a miner" (1974) med Bobby Loss är en sådan.

Bobby Loss (1937-1983) var en mångsidig musiker med stort politiskt patos, di kallar't. 1964 spelade han in singeln "Just jokin' (The war is on)", en tidig protest mot det stundande Vietnam-kriget. Hans musikaliska röst hade sin botten i countrymusiken men han experimenterade också med blues och folk. 1968 försökte han sig på att anamma det psykedeliska rockformatet. LP:n hette "Don't mind my mind" men resultatet var sådär, kan jag tycka. Förutom titelspåret och ett par till så bestod resten i huvudsak av ljudexperiment och halvdan folk-rock. Jerry Garcias gitarrsolo i "Western hemisphere" (en av de bättre låtarna) är dock extremt intressant.

1974 släppte han "My father was a miner". Det är en relativt lågmäld affär med sparsamt ackompanjemang. Oftast är det Loss själv och en gitarr, ibland ett piano i bakgrunden. Det är endast några få låtar som har större instrumentation: "Bar room story", titelspåret och "The bottle's the only thing waiting for me". Den sistnämnda måste uppmärksammas på grund av den fantastiskt sköna hammondorgeln som fräser på helt underbart. Tyvärr står inte medmusikernas namn med på skivan men om jag kunde få reda på organistens namn skulle jag snoka upp alla inspelningar han varit med på. Exceptionellt spelat! Det är en helt underbar platta, en förlorad juvel.

Det tragiska är att Bobby Loss sedan mitten av 1960-talet i omgångar varit svårt beroende av alkohol och droger, det klassiska syndromet på något vis. Efter en misslyckad turné med Willie Nelson 1977 där Loss slogs, söp och till och med arresterades, försjönk han ytterligare i missbruket. 1982 gjorde han ett försök till comeback med hjälp av Nelson. Låten "L.A. '82 (Fast cars, faster women)" är en fruktansvärd discodänga som jag inte begriper alls. (Jag hittade den på singel på samma loppis där jag köpte "My father was a miner".) Den 27:e februari 1983 avled Bobby Loss efter att ha fallit från en balkong på fjärde våningen.

Inga kommentarer: