torsdag 26 februari 2009

Invasion de los zombies atomicos

Häromkvällen såg jag en mycket intressant film, "Nightmare City". Filmen i sig saknade mycket och helhetsintrycket är inte smickrande. Emellertid var den intressant på ett helt annat plan, nämligen framställningen av zombierna. Filmen inleds med att ett militärplan landar på en flygplats och zombier väller ut ur flygplanskroppen. naturligtvis angriper de soldater och andra som befinner sig inom räckhåll.

Det är nu det intressanta infinner sig. Normalt sett är zombier gravt funktionshindrade, såväl fysiskt som psykiskt. Dödens kalla hand har åsamkat dem svåra hjärnskador och kroppens funktioner är minst sagt undermåliga. I "Nightmare City" verkar zombierna inte bara vara i fysisk trim utan också i stånd att samordna sig och andra likasinnade som ett led i jakten på blod. Ytterligare en aspekt av zombiernas skick och fason är den (sexual)sadistiska ådra som tycks prägla dem. Inte så sällan ger de sig på kvinnornas bröst å vilka de suger och skär så blodet rinner. Vid ett tillfälle föregås detta beteende av en zombies önskan att föra en lång metallspik genom ögat, uppenbart förtjust över idén.

Jag köper det inte. I den här filmen handlar det inte om zombies. Okej, omslaget ståtar med den tyska titeln "Grossangriff der Zombies" och "La invasion de los zombies atomicos..." etc etc men det råder en förvirring i manusförfattarens skrivarstuga. I filmen är "zombiernas" tillkomst kopplad till en läcka av radioaktivitet. Alltså är "zombierna" hjärnskadade av radiaktivitet, inte av dödens påverkan. I filmen kör de bil, använder skjutvapen och andra tillhyggen i jakten på blod. Visst kan man påstå att fallet är som i "Day of the dead" eller "Land of the dead" att de odöda har en viss förmåga att tämjas eller till och med fås att genom stimulans av ryggradsbaserad kunskap använda tandborsten. Så långt allt väl, jag är benägen att hålla med Romero, men deras psykiska och fysiska tillstånd är knappast förändrat. Det går inte att ogöra hjärnskadorna. I "Nigtmare City" är det således mer en fråga om aggressiva och hjärnskadade mördare än om zombier. Sen får de vara hur "zombies atomicos" de vill.

Inga kommentarer: